Saturday, January 23, 2010

Irama & Lagu...Tidak Dapat Dipisahkan!


“Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman). Dan kalaulah Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) itu beriman (sebagaimana yang semestinya), tentulah (iman) itu menjadi baik bagi mereka. (Tetapi) di antara mereka ada yang beriman dan kebanyakan mereka: orang-orang yang fasik.” ~ (al-I’mran : 110).

Ibarat irama dan lagu, ianya tidak dapat dipisahkan. Jika dipisahkan antara keduanya, rosaklah lagu, pincanglah irama... Begitu juga dengan Tarbiyyah dan Dakwah. Tarbiyyah dan Dakwah juga tidak dapat dipisahkan dalam Islam. Tarbiyyah membawa maksud latihan pendidikan berterusan untuk melengkapkan individu muslim dengan segala aspek rohani, jasmani, emosi, sosial, intelek dan kemahiran. Dakwah adalah usha menyeru ke jalan Allah dengan mengamalkan segala seruan dan meninggalkan segala larangannya.

Pentingkah Tarbiyyah?

Tarbiyyah umpama bahan bakar bagi diri individu yang akan melaksanakan dakwah. Tanpa bahan bakar yang sesuai, cukup dan boleh bertahan lama, ia akan menyebabkan nafas perjalanan dakwah seseorang individu itu tidak tahan lama dan akan berhenti pada bila-bila masa sahaja.

Pentingkah Dakwah?

Sumber hidayah ada dua:
1. hidayah tidak mutlak dari rasul dan pendakwah.
2. hidayah mutlak dari Allah.

Dalam surah Al-Fatihah ayat 6, bermaksud “ tunjukkan kami jalan yang lurus”. Menurut Quraish Shihab, penggunaan kami di sini menjelaskan dua sebab:
1. Hidayah tidak cukup jika ia hanya dimiliki oleh seorang sahaja. Satu firkah atau kumpulan perlu diberikan hidayah supaya untuk memastikan individu lain berada di atas jalan yang lurus. Jika A mendapat hidayah tetapi orang sekelilingnya tidak, ia akan mengancam hidayah keimanan yang ada dalam diri A.
2. Hidayah tidak mutlak ini diperolehi daripadausaha sesame manusia dan ia akan menjadi asas hidayah mutlak yang hadir daripada Allah.
Tidak lain dan tidak bukan untuk merealisasikan fakta kedua di atas, maka usaha dakwah amat diperlukan. Dakwah adalah usaha sesame manusia untuk memiliki hidayah mutlak disisi Allah. Tidak mungkin Allah memberi hidayah begitu sahaja tanpa usaha daripada manusia sendiri. Dakwah juga adalah tugas para rasul yang menunjukkan nilai pengorbanan yang tinggi. Individu yang masih belum melaksanakan dakwah masih belum cukup pengorbanan dan tidak layak untuk mengaku sebagai ummat nabi Muhammad s.a.w.

Mari kita renungi bersama duhai sahabat...

Apakah Kesan Tarbiyyah Tanpa Dakwah?

Tarbiyyah berperanan seperti air dalam badan manusia. Air ini perlu bergerak dan dijelmakan dalam pelbagai bentuk seperti darah, plasma, bendalir sel dan pelbagai lagi. Jika air tersebut tidak bergerak dan terperam dalam badan kelak ia akan membusuk dan bias mengundang pelbagai penyakit. Begitu juga segala ilmu dan potensi yang dibina dalam tarbiyyah tetapi tidak diterjemahkan dalam bentuk aplikasi dakwah akan menyebabkan seseorang itu dihinggapi pelbagai penyakit hati sehingga dia lebih suka menjadi hakim yang menghukum daripada penyeru kearah kebenaran. Tanpa dakwah tarbiyyah akan merosakkan diri seseorang kerana merasakan dirinya sahaja yang betul dan individu lain salah.

Apakah Kesan Dakwah Tanpa Tarbiyyah?

Seperti perumpamaan tadi, tarbiyyah adalah air yang memberi tenaga dan modal buat si pendakwah untuk terus bergerak. Jika pada awalnya si pendakwah bersemangat untuk menyeru manusia kepada kebaikan, tetapi tanpa bekalan tarbiyyah yang dibekalkan secara terus-menerus maka dia akan semakin lemah dan tidak berdaya. Apabila ketandusan air, bukan sahaja dakwah tidak dapat dilaksanakan dengan baik malah kekadang si pendakwah itu sendiri merasa letih dan tidak mampu untuk meneruskan usaha dakwahnya. Inilah asas kepada gejala keciciran yang berlaku kepada para dai’e dalam medan dakwah. Tanpa tarbiyyah seseorang itu tidak akan bertahan lama di medan dakwah yang penuh mehnah dan tribulasi ini.

Wallahu'alam."Born To Be Da'ie, Born To Be Murobbi"

No comments:

Post a Comment